wtorek, 7 stycznia 2014

Muffiny cytrynowe. Z chrupiącą skórką.

Kiedy w lodówce tylko światło świeci... A w szafkach hula wiatr.
Dzwoni telefon. Goście. Będą za godzinę. Panika!
Co robisz? Ja piekę muffiny. Muffiny cytrynowe...



Muffinki cytrynowe

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 lub 2 cytryn
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
W jednej misce miksujemy jajko, olej, mleko i cukier., dodajemy skórkę i sok z cytryny, mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. dodajemy zawartość pierwszej miski i mieszamy do połączenia składników. napełniamy foremki do muffinek i pieczemy w 200°c przez ok. 25 minut.

Smacznego!

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/babeczki-i-muffinki
Wpis dodaję do akcji kulinarnej "Babeczki i muffinki"



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

11 komentarzy:

  1. Zrobiłaś tak apetyczne zdjęcia, że porwałabym Ci jedną z chęcią :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po muffinach zostało już tylko wspomnienie, więc zapraszam do wypróbowania przepisu :) nie bedziesz zalowac :)

      Usuń
  2. Rodzynko, super jest ten przepis! Przede wszystkim ze względu na prostotę - wszystkie składniki raczej ma się w domu :) Wczoraj zrobiłam te babeczki (dodałam jeszcze odrobinę cukru waniliowego), piekłam trochę krócej, bo były już gotowe - przyrumienione, a wbita wykałaczka suchutka. Wyszły przepyszne! Przekażę przepis mamie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę, że muffinki smakowaly :) Długość pieczenia zależy też od piekarnika, więc dobrze, że obserwowałas i na czas wyjelas ;)

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję za przepis. Wyszły po prostu idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się pieką. Już wyglądają apetycznie. Super prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przed paroma chwilami się upiekły :)
    Są boskie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ile foremek są te muffinki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalezy jak dużych, ale pewnie standardowo 12 sztuk... Albo 24, patrząc na 2 szkl mąki...

      Usuń
  7. bardzo smaczne - jak tylko ostygły znikły z talerza, na pewno będę wracać po ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML