piątek, 15 lutego 2013

Domowe masło orzechowe.

Masło orzechowe samo w sobie nie jest dla mnie jakimś rarytasem. Ale już ciastka z masła orzechowego wprost uwielbiam. Podobnie świetnie komponuje mi się smak chałki z masłem orzechowym.
Kiedyś mało orzechowe kupowałam, wybierałam takie z największą ilością orzechów w składzie. Jednak kiedy pierwszy raz sama zrobiłam sobie masło orzechowe, to oznajmiłam wszem i wobec, że po takie sklepowe więcej nie sięgnę!


Masło orzechowe zostało wynalezione przez amerykańskiego lekarza Johna Harveya Kellogg'a w XIX wieku. Wbrew pozorom jest ono bardzo zdrowe - zawiera zdrowe tłuszcze roślinne.
Robiąc masło samemu mamy pewność, że nie będzie ono zawierało dodatkowych i niepotrzebnych cukrów, tłuszczy utwardzonych czy innych świństw.

Do zrobienia masła orzechowego wykorzystałam:
- około 300g orzechów ziemnych
- niecałe pół łyżeczki soli.
Orzechy obrałam z łupin i na suchej patelni uprażyłam. Kiedy orzechy przybrązowiły się i nabrały mocniejszego zapachu zdjęłam je z ognia i poczekałam aż nieco ostygną. Następnie przesypałam je do pojemnika i posoliłam, po czym blenderem mieliłam na gładką masę. Kiedy uzyskałam jednolite masełko, przełożyłam je do słoiczka. Trzymam je w lodówce i przez kilka tygodni jest zdatne do spożycia.





Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

8 komentarzy:

  1. Domowe masło, marzy mi się :)
    Długo się mieli orzechy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od mocy blendera. Ja mam dość słaby i nie chciałam go spalić, więc robiłam sobie przerwy. A i tak zajęło mi to raptem do 10 minut :) Mocniejszy blender upora się w 3 minutki :)

      Usuń
  2. oooo, i to takie łatwe?
    muszę sobie ukręcić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo, to tak banalnie proste do zrobienia :)
      Polecam :)

      Usuń
  3. uwielbiam domowe masło orzechowe ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe najzdrowsze ,sama się do niego przymierzam - mniam *-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Raz zrobiłam, tylko dodałam ciutkę za dużo soli ale i tak było smaczne. Podczas mielenia obawiałam się jednak, że mi blender zaraz stanie w płomieniach, dlatego bardzo ważne jest robienie przerw. Szczególnie jak ktoś (ja ;D) ma badziewie za 50 zł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowsza alternatywa dla sklepowego. Trzeba spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML