Naleśniki pełnoziarniste.
Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 małe jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- garść otrębów pszennych
Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki, dokładnie rozrabiamy ciasto aby nie pozostały grudki. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozgrzewamy patelnię teflonową. Na patelnię wylewamy porcje ciasta małą chochelką. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Brzmi smacznie:)
OdpowiedzUsuńA ja tam lubię każde naleśniki :) tyle rzeczy jest niezdrowych :P
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :) muszę pokazać swój przepis, który został dopracowany do potrzeb domowników.
Próbowałaś robić ciasto jogurtowe?:)
Niestety ciasta jeszcze nie robiłam :( Póki co mam w domu przesyt ciast - o chwilkę od kogoś dostajemy kołacz weselny (tradycja taka) i dodatkowo moja mama nas rozpieszcza ;P Ale i na jogurtowe przyjdzie czas :D
Usuńja też lubię każde naleśniki....nie smaże ich często, więc mogę sobie pozwolić na tradycyjne ;)
OdpowiedzUsuńCo prawda to prawda :)
UsuńJa już mam w nawyku "odchudzanie" dań ;)
Witam ponownie,
OdpowiedzUsuńchciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)
Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).
Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)
Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)
Hmmm, muszę to poważnie rozważyć. Może to być wyzwanie, bo u mnie w kuchni z kukurydzy raczej niczego się nie robi. No aleee, może coś wykombinuję :)
Usuń