Witam wieczorową porą :)
Jeśli chcecie sobie upiec pyszne bułeczki na śniadanie to jeszcze nie jest za późno. Bułeczki które dzisiaj pokażę robi się razem z pieczeniem jakąś godzinkę. Prawda, że krótko? :)
Bułeczki owsiano-twarogowe.
Składniki:
- kostka twarogu -250g
- jajko
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cukru i szczypta soli
Twaróg miksujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy małe bułeczki. Bułeczki kładziemy na blasze posmarowanej margaryną. Wierzch bułeczek smarujemy wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Mi wyszły 4 zgrabne bułeczki. Są bardzo smaczne i zdrowe. Następnym razem będę robić z podwójnej porcji :)
pięknie wyrosły, samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńPieczywo białkowe. Trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwyglądają fantastycznie ! jutro zabieram się za wypieki, jak tylko kupię twaróg
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony i stwierdzam iż... jest GENIALNY a bułeczki są przepyszne :) Do masy dodałam jeszcze troszkę zarodków pszennych a wierzch posypałam dodatkowo mieszanką ziół. Pyszności!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
UsuńO rajusiu! Wygladają przepysznie i zdrowo, koniecznie jutro wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńA proszku do pieczenia kapke by sie przydalo?
OdpowiedzUsuńA moje są mokre w środku czego tak?
OdpowiedzUsuńBułeczki ekstra..nie nudzą się już ponad dwa lata.. żyć bez nich ciężko.. pychota na śniadanie.. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze słonecznik i posypuję czarnuszką. Są wyśmienite tylko z masełkiem.
OdpowiedzUsuń