Rzeżucha kojarzy się często z Wielkanocą. A szkoda, bo warto po nią sięgać przez cały rok.
Ja się ostatnio zacięłam i w ramach dbania o zdrowie regularnie sieję sobie rzeżuchę.
Wiecie ile ma ona witamin i składników mineralnych? Całą górę ;P Między innymi:
- A, B1, B2, E, PP
- siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń
Rzeżucha jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, anemię, osteoporozę, reumatyzm, mającym kłopoty z krążeniem, skórą i paznokciami. Ale nie tylko, bo profilaktycznie każdy może się wspomagać tymi naturalnymi witaminami :)
Rzeżuchę można dodawać do kanapek, sałatek czy zup.
Jej hodowla jest bajecznie prosta. Otóż na talerzyku wykładamy warstwę waty, nawilżamy ją obficie i na wierzch wysypujemy ziarna rzeżuchy. Trzeba pilnować, żeby wata była cały czas mokra. Po tygodniu możemy zajadać się pyszną i zdrową zieleninką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz