poniedziałek, 18 czerwca 2012

Rzeżucha - porcja zdrowia w kilku listkach.

Rzeżucha kojarzy się często z Wielkanocą. A szkoda, bo warto po nią sięgać przez cały rok.
Ja się ostatnio zacięłam i w ramach dbania o zdrowie regularnie sieję sobie rzeżuchę.
Wiecie ile ma ona witamin i składników mineralnych? Całą górę ;P Między innymi:
- A, B1, B2, E, PP
- siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń

Rzeżucha jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, anemię, osteoporozę, reumatyzm, mającym kłopoty z krążeniem, skórą i paznokciami. Ale nie tylko, bo profilaktycznie każdy może się wspomagać tymi naturalnymi witaminami :)
Rzeżuchę można dodawać do kanapek, sałatek czy zup.
Jej hodowla jest bajecznie prosta. Otóż na talerzyku wykładamy warstwę waty, nawilżamy ją obficie i na wierzch wysypujemy ziarna rzeżuchy. Trzeba pilnować, żeby wata była cały czas mokra. Po tygodniu możemy zajadać się pyszną i zdrową zieleninką :)




Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML