Szybki i łatwy wypiek praktycznie "z niczego". Jest słodko, smacznie i dominuje aromat pomarańczy. Świetnie smakuje do kawy, na drugie śniadanie, czy jako przekąska w pracy. Polecam :)
Przepis zaczerpnięty z bloga
Moje małe kuchenne...
Składniki:
- niecała szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- skórka starta z 2 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórkę z pomarańczy mieszamy z sokiem, dodajemy cukier, jogurt i olej. Nadal mieszając wbijamy jajka i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do keksówki (25x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po wystudzeniu możemy ją polukrować, lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wygląda znakomicie. Upiekę na święta :D
OdpowiedzUsuń