piątek, 7 lutego 2014

Placki z serka wiejskiego.

Idealne śniadanie? Zdrowe, lekkie i sycące. Takie właśnie są placki z serka wiejskiego. Smaczne, lekkie acz potrafią nasycić na kilka dobrych godzin.


Składniki:
- serek wiejski 200g
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki owsianej bądź innej pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 40g posiekanych orzechów (dowolnych)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Gotową masę nakładamy na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na wolnym ogniu. Podajemy samodzielnie bądź z domowym dżemem/konfiturą. Smacznego!






Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

4 komentarze:

  1. Moje ostatnie spotkanie z tymi plackami skończyło się spaloną patelką i plackową jajecznicą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuu, to nieprzyjemne doświadczenie. Ja jestem plackowym weteranem i chyba nie ma dla mnie placków niemożliwych do usmażenia ;)
      Może to kwestia ognia na jakim trzymałaś placki? Żeby się dobrze ścięły nie mogą mieć zbyt wysokiej temperatury, muszą dochodzić na wolnym ogniu.

      Usuń
  2. Wyglądają świetnie, aczkolwiek mi pewnie przywierałyby do patelni- nie miałaś z tym problemów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciach - nic mi nie przywierało, nic mi się nie przypaliło ani nic mi się nie rozpadło. Tak jak wcześniej pisałam - ważna jest temperatura smażenia placków, muszą one spokojnie dochodzić na średnim ogniu.

      Usuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML