Idealne śniadanie? Zdrowe, lekkie i sycące. Takie właśnie są placki z serka wiejskiego. Smaczne, lekkie acz potrafią nasycić na kilka dobrych godzin.
Składniki:
- serek wiejski 200g
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki owsianej bądź innej pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 40g posiekanych orzechów (dowolnych)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Gotową masę nakładamy na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na wolnym ogniu. Podajemy samodzielnie bądź z domowym dżemem/konfiturą. Smacznego!
Moje ostatnie spotkanie z tymi plackami skończyło się spaloną patelką i plackową jajecznicą ;)
OdpowiedzUsuńUuu, to nieprzyjemne doświadczenie. Ja jestem plackowym weteranem i chyba nie ma dla mnie placków niemożliwych do usmażenia ;)
UsuńMoże to kwestia ognia na jakim trzymałaś placki? Żeby się dobrze ścięły nie mogą mieć zbyt wysokiej temperatury, muszą dochodzić na wolnym ogniu.
Wyglądają świetnie, aczkolwiek mi pewnie przywierałyby do patelni- nie miałaś z tym problemów?
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciach - nic mi nie przywierało, nic mi się nie przypaliło ani nic mi się nie rozpadło. Tak jak wcześniej pisałam - ważna jest temperatura smażenia placków, muszą one spokojnie dochodzić na średnim ogniu.
Usuń