Składniki na biszkopt:
- 20 dkg cukru
- 4 jajka
- 20 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 20 dkg miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem( za pomocą miksera) na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy aż powstanie gładka masa.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy a następnie łączymy z pozostałymi składnikami ( również z mlekiem)
Gotowe ciasto przelewamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i pieczemy w
nagrzanym piekarniku do 190°C do "efektu suchego patyczka" ( wbijamy
np.wykałaczkę w ciasto, po wyjęciu jest sucha,nie obrana ciastem).
Ja piekłam w formie o średnicy 25cm, około 40min.
Upieczony biszkopt studzimy na kratce.
RADA: Wszystkie składniki powinny mieć
jednakową temperaturę dlatego warto wcześniej wyjąć np.jajka z
lodówki,jeżeli damy zimne jajka lub mleko do utartego masła masa może
się zważyć.
_________________________________________________________________________________Składniki na krem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
- 2 i pół kostki masła
- 5 jajek
- szklanka cukru
- łyżka-dwie gorzkiego kakao
_________________________________________________________________________________
Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
- 400 ml zimnej przegotowanej wody
- 5 łyżek cukru
- sok z 2 cytryn
- syrop z mandarynek z puszki
_________________________________________________________________________________
Dodatkowo:
- dżem lub konfitura truskawkowa
- czekolada starta na drobnych oczkach
- wiórki kokosowe
Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół (np. przy pomocy nitki). Obie połówki nasączamy ponczem, ale nie przesadzamy, żeby biszkopt nie był zbyt mokry. Następnie nakładamy krem kakaowy na jedną połówkę biszkoptu, która będzie spodem. Na krem nakładamy cienką warstwę dżemu, po czym przykrywamy całość drugą połową biszkoptu. Górę i boki tortu smarujemy pozostałym, białym kremem. Boki ozdabiamy dodatkowo wiórkami kokosowymi, na górę wysypujemy startą czekoladę. Dowolnie ozdabiamy np. owocami. Całość schładzamy w lodówce. Smacznego!
Po co poncz do tortu? Sama się nad tym zastanawiałam, poszperałam i jak się dowiedziałam, ma on wzbogacić smak tortu - nie zdominować, tylko podkreślić jego smak. Można zrobić poncz z alkoholem, jednak ja postawiłam na bezalkoholowy, bo sama alkoholu nie piję.
Co zrobić jeśli krem się zważy??? To nic takiego, najlepszym się zdarza, ale można wyjść z tego zwycięsko. Wystarczy masę nadal ubijać, ale nad parą - nad garnkiem z gotującą się wodą. Można ewentualnie dodać jeszcze trochę masła. Po pewnym czasie grudki się rozbiją, a masa będzie klarowna i idealna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz