Ciasto, które w ostatnim czasie piekłam już trzy razy. Chyba stanie się moim popisowym wypiekiem. Powstało z połączenia dwóch innych przepisów. Wy też uwielbiacie kombinować? Ja bardzo ;) Nigdy nie wiem do końca co powstanie.
Składniki na spód:
- 250g zmielonych migdałów
- 250g cukru pudru
- 4 jajka
- szczypta soli
- skórka z cytryny
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24-26cm - wykładamy ją papierem do pieczenia, który następnie smarujemy tłuszczem. Ciasto wylewamy na blachę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30-40minut. Studzimy.
Składniki na masę kokosową:
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag wiórek kokosowych
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g masła
Składniki na polewę:
- 100g gorzkiej czekolady
- 20g mlecznej czekolady
- 50g masła
Pomysł i częściowo przepisy zaczerpnęłam ze:
Przepis na masę kokosową znam, ale ciasto jest dla mnie nowością. Z chęcią kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa mogę powiedzieć to samo - krem kokosowy jest mi znany z ciasta bounty, które u mnie jest również hitem, ale spód jest ciekawy i może stanowić super połączenie z kokosem.
OdpowiedzUsuń