Niby prosto, niby łatwo, a jak smacznie! Pierwszy raz próbowałam sosu musztardowego na ciepło, do mięsa i przekonałam się, że jeszcze nie raz zagości na moim stole :)
Karkówkę pokrojoną w plastry ugotowałam na parze. Do gotującej się wody dodałam sporo suszonych ziół i przypraw, a mięso doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam je nad parą około godziny.
Brokuła podzieliłam na różyczki i ugotowałam w osolonej wodzie, ale nie rozgotowałam ;)
Sos musztardowy zrobiłam na samym końcu. Doskonale pasował do delikatnego mięsa, ale także do brokuła.
Sos musztardowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka bulionu
- łyżka ostrej musztardy
- pieprz do smaku
Na patelni rozpuściłam masło, dodałam do niego mąkę. Po połączeniu składników wylałam na patelnię bulion, wszystko dobrze rozmieszałam i kiedy pozbyłam się grudek, wtedy dodałam musztardę. Na końcu przyprawiłam odrobiną tłuszczu i zestawiłam z ognia. Podawałam na gorąco. Polecam dodać więcej bulionu, wtedy sos nie będzie tak gęsty jak u mnie ;) No ale my lubimy gęste sosy!
Smacznego!
Muszę koniecznie wypróbować ten sosik :-)
OdpowiedzUsuńKurcze ja nie chce tu wyjść na hejtera, ale czy wy rzeczywiście uważacie, że to wyglada apetycznie. Bo dla mnie bardziej jak ze szpitalnej albo szkolnej stołówki.
OdpowiedzUsuń