sobota, 5 kwietnia 2014

Obiad na sobote - karczek, brokul i sos.

Niby prosto, niby łatwo, a jak smacznie! Pierwszy raz próbowałam sosu musztardowego na ciepło, do mięsa i przekonałam się, że jeszcze nie raz zagości na moim stole :)


Karkówkę pokrojoną w plastry ugotowałam na parze. Do gotującej się wody dodałam sporo suszonych ziół i przypraw, a mięso doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam je nad parą około godziny.
Brokuła podzieliłam na różyczki i ugotowałam w osolonej wodzie, ale nie rozgotowałam ;)
Sos musztardowy zrobiłam na samym końcu. Doskonale pasował do delikatnego mięsa, ale także do brokuła.

Sos musztardowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • łyżka ostrej musztardy
  • pieprz do smaku
Na patelni rozpuściłam masło, dodałam do niego mąkę. Po połączeniu składników wylałam na patelnię bulion, wszystko dobrze rozmieszałam i kiedy pozbyłam się grudek, wtedy dodałam musztardę. Na końcu przyprawiłam odrobiną tłuszczu i zestawiłam z ognia. Podawałam na gorąco. Polecam dodać więcej bulionu, wtedy sos nie będzie tak gęsty jak u mnie ;) No ale my lubimy gęste sosy!
Smacznego!


Read More




Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML