piątek, 21 lutego 2014

Inspiracje z mojego talerza po raz drugi.

Tak się składa, iż mam na dysku trochę zdjęć potraw, na które przepisów nie posiadam... Robiłam je albo dawno temu i zdążyłam zapomnieć, albo przygotowywałam je pod wpływem "natchnienia" i przepisu nie zapisałam ;) Dlatego też dzisiaj uraczę Was krótkim wpisem prezentującym kilka potraw, które swego czasu gościły na moim talerzu :)


Wytrawny tort naleśnikowy. Naleśniki oczywiście oparte na TYM przepisie, przekładane między innymi pesto, serkiem kremowym a'la Almette, salami, pomidorami. Miks smaków, ale wyszło nieźle.


Owsianka o smaku: śliwka - kakao - wiórki kokosowe. Jako fanka owsianek na śniadanie uwielbiam kombinować z różnymi smakami.


Placki jogurtowe. Na początku smażenia miałam z nimi małe kłopoty, ale jakoś się uporałam. Wyszły bardzo smaczne. Wcinałam je z samorobionym kremem piernikowym.


Zupa krem z brokułów podana z jogurtem naturalnym i prażonym słonecznikiem. Danie przygotowane na konkurs u Feed Me Better. Niestety nic nie wygrałam, ale cieszę się, że wzięłam udział, bo zauroczył mnie ten słonecznik w zupie. Świetne połączenie, polecam wypróbować :)


Najstarsza propozycja - gotowane roladki drobiowe ze szpinakiem. Poezja smaku, muszę kiedyś powtórzyć ten obiad. Do tego sałatka z selera konserwowego. Pycha!

To by było na tyle. Pozostaje mi życzyć Wam udanego i smacznego weekendu! :)
Read More




poniedziałek, 17 lutego 2014

Surówka z selera i marchewki.

Jaki jest Wasz ulubiony dodatek do obiadu? Dla mnie najważniejszym i najsmaczniejszym elementem obiadu są wszelakie sałatki czy też surówki. W zasadzie jest to dobry i zdrowy nawyk - jedzenie warzyw jest istotną częścią diety, powinniśmy o tym zawsze pamiętać.


Składniki:
- połówka lub ćwiartka (w zależności od wielkości) świeżego selera
- 2 marchewki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz, zioła

Seler i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jogurt, przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się "przegryzły". Podajemy solo lub jako dodatek do mięs. Smacznego! :)


Read More




wtorek, 11 lutego 2014

Idealne ciasto naleśnikowe.

Uwielbiam naleśniki i różne wariacje z nimi związane. Czy to na słodko, czy na słono, zjem pod każdą postacią ;) Mam też swój sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, z którego naleśniki zawsze wychodzą smaczne i apetyczne.


Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, dokładnie mieszamy. W cieście nie może być grudek, powinno być lejące. Ciasto nalewamy chochelką na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażymy z obu stron. Podajemy z dowolnym nadzieniem. Smacznego!


Read More




piątek, 7 lutego 2014

Placki z serka wiejskiego.

Idealne śniadanie? Zdrowe, lekkie i sycące. Takie właśnie są placki z serka wiejskiego. Smaczne, lekkie acz potrafią nasycić na kilka dobrych godzin.


Składniki:
- serek wiejski 200g
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki owsianej bądź innej pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 40g posiekanych orzechów (dowolnych)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Gotową masę nakładamy na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na wolnym ogniu. Podajemy samodzielnie bądź z domowym dżemem/konfiturą. Smacznego!



Read More




sobota, 1 lutego 2014

Lekkie ciastka bananowo-kokosowe.

Od samego rana chodził za mną jakiś smak. Miałam ochotę na coś pysznego, ale sama nie wiedziałam na co. I znalazłam. Udało mi się. Połączyłam smaki, które uwielbiam. Poza tym
można się nimi bezkarnie zajadać, bo nie zawierają żadnych dodatkowych cukrów oprócz naturalnego zawartego w owocach. Tłuszczu też jest tylko odrobina, więc bez wyrzutów sumienia można od czasu do czasu pozwolić sobie na takie ciasteczka.



Ciastka bananowo-kokosowe

Składniki na 12 ciastek:
- 2 banany
- szklanka płatków owsianych (u mnie były to błyskawiczne)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- łyżka masła

Masło rozpuszczamy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na miazgę. Do bananów dodajemy masło, jajko, płatki owsiane, wiórki kokosowe i dobrze mieszamy.
Z powstałej masy rękoma tworzymy płaskie ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach 25 minut.
Smacznego!


Wpis dodaję do akcji "Dietetyczne ciasteczka"
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dietetyczne-ciasteczka#

Read More




Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML