środa, 29 stycznia 2014

Trochę witamin w zimie - koktajl mango-jabłko-liczi.

Zima jest okresem, kiedy szczególnie powinniśmy dbać o swoją odporność. Jak najlepiej dbać o odporność? Od "wewnątrz", czyli dawkując sobie odpowiednią ilość niezbędnych witamin. Pożywną, a jednocześnie smaczną wersją pomagającą przyswajanie witamin jest picie koktajli owocowych czy też owocowo warzywnych. Dziś mam dla Was przepis na koktajl owocowy.


Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 dorodne jabłko
- około 12 sztuk owoców liczi
- woda mineralna lekko gazowana

Banana obieramy ze skórki, kroimy w drobniejsze kawałki, wrzucamy do dzbanka blendera. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne, dorzucamy do banana. Liczi obieramy ze skórek, pozbawiamy pestek, wrzucamy do kielicha. Dolewamy szklankę wody mineralnej, blendujemy wszystko drobno, przelewamy do szklanek. Smacznego!



Read More




piątek, 24 stycznia 2014

Szybki obiad - karczek w warzywach z makaronem.

Mając mięsożernego męża często szukam alternatywy - jak przyrządzić mięso, żeby było smacznie, ale nie klasycznie. Do tego fajnie, żeby były w daniu warzywa i nie było z nim dużo roboty. Dużo mam wymagań? ;) 


Składniki:
- solidny plaster karczku, ok 400g
- mieszanka warzyw mrożonych (może być kupna, może być samodzielnie przygotowana) ok 300g
- olej do smażenia (lub inny tłuszcz)
- przyprawy (sól, pieprz, zioła suszone np.majeranek, czosnek granulowany)
- opcjonalnie szklanka wody, bulionu lub białego wina
- makaron świderki, ok 300g

Karczek kroimy w paski, przyprawiamy i smażymy na odrobinie oleju. Kiedy mięso się podsmaży na ładny kolor, dodajemy mieszankę warzyw. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką patelnię i podduszamy dolewając szklankę wody, bulionu lub białego wina (czasami nie trzeba - kiedy warzywa puszczają sporo wody). Ja dodałam wino, dzięki czemu danie zyskało fajny, wytrawny posmak.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Preferuję gotowanie makaronu al'dente. Odcedzamy makaron. 
Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, odparowujemy zbędną wodę i dodajemy do nich makaron, zdejmujemy z ognia. Dokładnie mieszamy całość. 
Na talerzach możemy dodatkowo udekorować potrawę świeżą pietruszką - wzbogacimy potrawę świeżą dawką witaminy C :)
Smacznego!


Read More




środa, 15 stycznia 2014

Zielony koktajl z pietruszką.

O właściwościach zdrowotnych natki pietruszki sporo już się naczytałam. Choć nie jestem jej zagorzałą fanką, to od czasu do czasu lubię jej użyć. Jednak kilka dni temu odważyłam się na eksperyment w postaci koktajlu z pietruszką. O dziwo - bardzo mi zasmakował! 


Składniki:
  • jabłko
  • cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • woda mineralna lekko gazowana

Pietruszkę myjemy i osuszamy. Cytrynę obieramy dokładnie ze skórki, kroimy w plastry. Jabłko myjemy, przekrawamy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera, dolewamy około 1,5 szklanki wody i rozdrabniamy przy pomocy blendera. Przelewamy przez sito, podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego! 


Read More




piątek, 10 stycznia 2014

Zdrowa przekąska - jogurt z dodatkami.

Wszędzie trąbi się o tym jakie niedobre są "gotowe" jogurty owocowe, ile niepotrzebnych ulepszaczy i świństw w sobie posiadają. Co prawda to prawda, nieraz czytając skład jogurtu łapałam się za głowę i czym prędzej odkładałam go na półeczkę w lodówce. Dlatego też proponuję Wam dzisiaj zdrowszą alternatywę dla gotowców faszerowanych tablicą Mendelejewa. 


Składniki na 2 porcje:
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150g)
  • garść rodzynek
  • szczypta cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki płatków owsianych górskich
  • 50g mieszanki studenckiej
Rodzynki namaczamy we wrzątku, odstawiamy na godzinę, potem odcedzamy i osuszamy. 
Do miseczki przelewamy jogurt, dodajemy rodzynki i cukier waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy.
Jogurt przelewamy do szklanek. Na jogurt wysypujemy po łyżeczce płatków owsianych.
Mieszankę studencką siekamy na drobno i wysypujemy na płatki owsiane. 
Wkładamy do lodówki, żeby płatki owsiane naciągnęły jogurtem, podajemy schłodzone.
Smacznego! 


Read More




czwartek, 9 stycznia 2014

Sos jogurtowy. Dobry do wszystkiego!

Szukałam smacznego następcy dla tłustego majonezu. Uznałam, że sos jogurtowy o ile jest dobrze przyprawiony, może się nadać jako zastępnik. Okazał się być strzałem w dziesiątkę i sprawdził się doskonale w sałatce jarzynowej.


Składniki:
- kubeczek jogurtu naturalnego (150g)
- łyżeczka ostrej musztardy
- duży ząbek czosnku
- szczypta soli
- pieprz biały do smaku

Jogurt przelewamy na miseczkę, dodajemy musztardę, sól i pieprz. Obieramy czosnek i rozdrabniamy go przy pomocy praski albo noża. Dodajemy do jogurtu, całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy jako dip, sos do sałatek czy też kanapek. Smacznego!


Read More




wtorek, 7 stycznia 2014

Muffiny cytrynowe. Z chrupiącą skórką.

Kiedy w lodówce tylko światło świeci... A w szafkach hula wiatr.
Dzwoni telefon. Goście. Będą za godzinę. Panika!
Co robisz? Ja piekę muffiny. Muffiny cytrynowe...



Muffinki cytrynowe

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 lub 2 cytryn
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
W jednej misce miksujemy jajko, olej, mleko i cukier., dodajemy skórkę i sok z cytryny, mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. dodajemy zawartość pierwszej miski i mieszamy do połączenia składników. napełniamy foremki do muffinek i pieczemy w 200°c przez ok. 25 minut.

Smacznego!

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/babeczki-i-muffinki
Wpis dodaję do akcji kulinarnej "Babeczki i muffinki"
Read More




Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML