wtorek, 15 października 2013

Guacamole -inaczej-

Guacamole, czyli dip na bazie awokado przyprawia się tylko solą i pieprzem, dodaje się do niego sok z limonki, a także czosnek i cebulę. Ja na swoje potrzeby troszeczkę zmodyfikowałam skład. Ale tylko nieznacznie, żeby nie popełniać morderstwa na jakże pysznym awokado.

Składniki:
  • dojrzałe awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • mała cebulka lub połowa większej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy kostkę. Następnie przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ ze środka owocu i przy pomocy widelca rozdrabniamy jak najdrobniej. Do papki dodajemy sok z cytryny, oliwę i mieszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Podajemy z pieczywem, grzankami, nachosami lub z czym tylko będziemy mieć ochotę. Smacznego!




Read More




środa, 2 października 2013

Placki z serka homogenizowanego -> Homo placki :)

Blogi inspirują. Przekonuję się o tym coraz częściej.
Kilka dni temu, kiedy nie miałam żadnego pomysłu na obiad, przypomniał mi się wpis Pauli
Oprócz serka homogenizowanego miałam w domu wszystkie składniki, bo zazwyczaj takie rzeczy się w domu trzyma. Dokupiłam tylko ten serek i mogłam działać. Smacznie działać :)


Składniki:
  • mały serek homogenizowany waniliowy (130 -150g)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobinka mleka do rozrzedzenia masy
  • opcjonalnie garść rodzynek/żurawiny suszonej
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto. Placuszki smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem na złoty kolor. Podajemy ze świeżymi owocami, dżemem lub konfiturą. Smacznego!


Read More




Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML