Guacamole, czyli dip na bazie awokado przyprawia się tylko solą i pieprzem, dodaje się do niego sok z limonki, a także czosnek i cebulę. Ja na swoje potrzeby troszeczkę zmodyfikowałam skład. Ale tylko nieznacznie, żeby nie popełniać morderstwa na jakże pysznym awokado.
Składniki:
Wykonanie:
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy kostkę. Następnie przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ ze środka owocu i przy pomocy widelca rozdrabniamy jak najdrobniej. Do papki dodajemy sok z cytryny, oliwę i mieszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Podajemy z pieczywem, grzankami, nachosami lub z czym tylko będziemy mieć ochotę. Smacznego!
- dojrzałe awokado
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- mała cebulka lub połowa większej
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy kostkę. Następnie przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ ze środka owocu i przy pomocy widelca rozdrabniamy jak najdrobniej. Do papki dodajemy sok z cytryny, oliwę i mieszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Podajemy z pieczywem, grzankami, nachosami lub z czym tylko będziemy mieć ochotę. Smacznego!