niedziela, 28 października 2012

Śniadaniowe placki bananowe.

Placki, które dzisiaj Wam pokażę nadają się do jedzenia zarówno na gorąco jak i na zimno. Lubię się tak dopieszczać kiedy mam rano więcej czasu dla siebie. A jeśli wiem, że nie będę miała rano czasu, to robię te placuszki wieczorem i rano tylko zjadam na szybko. Są słodziutkie i sycące.


Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych (może być mąka)
- 2 łyżki zmielonych otrąb owsianych (również można zastąpić mąką bądź nie mielić otrąb)
- 1 duże jajko
- cynamon
- 1 łyżka miodu

Banana miażdżymy widelcem, wbijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki. Masę dokładnie mieszamy żeby nie było żadnych grudek. Nakładamy łyżką na rozgrzany teflon, smażymy z obu stron aż placki będą złociste. Podajemy same, z jogurtem lub dżemem. Smacznego :)


Read More




piątek, 12 października 2012

Francuskie krążki z ananasem.

Gotowe ciasto francuskie to mój ulubiony składnik przekąsek, które można przygotować w tempie błyskawicznym. To co nas ogranicza to jedynie nasza wyobraźnia i zasobność lodówki czy spiżarki :)
Krążki, które Wam dzisiaj pokażę są tak banalne w wykonaniu, że można do tego zapędzić nawet dzieciaki!


Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- puszka ananasa w plastrach
- cukier

Przygotowanie:
Ananasa dokładnie odsączamy z zalewy, najlepiej na ręcznikach papierowych. Kładziemy kolejno każdy krążek na rozwiniętym cieście francuskim i wykrawamy okręgi (lub kwadraciki jak u mnie-na szybko) o centymetr większe od ananasów. Zaginamy brzegi ciasta francuskiego do brzegów ananasa. Wszystkie gotowe krążki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je cukrem (zwykłym, brązowym, cukrem pudrem - pełna dowolność). Blaszkę wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Smacznego!



Uwaga! Szybko znikają! Jeśli chcecie je uwiecznić na zdjęciach, to...zróbcie to od razu po upieczeniu! :D

Przepis zgłaszam do akcji "Ciasto francuskie na wszystkie sposoby"
Read More




niedziela, 7 października 2012

Owsiankowe inspiracje śniadaniowe.

Daaawno mnie tu nie było. Co nie oznacza, że nie jadłam czy nie kuchciłam ;) Zdjęcia zalegają na dysku, a ja się zebrać nie mogę. Coś ostatnio z czasem krucho. Ale żeby tu zbyt długiego zastoju nie robić, postanowiłam Was odwiedzić i jakoś może zainspirować :) Czym? Moimi owsiankami. Myślę, że nie ma lepszego śniadania w zimne jesienne poranki, niż ciepła owsianka, która człowieka wspaniale rozgrzeje od środka. I doda energii na cały dzień. A że owsianka, to temat bardzo obszerny i wdzięczny, to różne dodatki można do niej wrzucić. Co ja dodawałam? Spójrzcie:



Jak widać lubię sobie osłodzić poranek ;) Ale niedługo wrzucę propozycje na owsianki... wytrawne - na słono! Tak, tak też się da i jest równie pysznie :)
Read More




Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML