niedziela, 22 lipca 2012

Parówki z serem w cieście francuskim.

Wyznaję zasadę, że od czasu do czasu trzeba zjeść coś "niezdrowego", kalorycznego, ale za to całkiem smacznego :) Tego typu potrawą są właśnie parówki w cieście francuskim. Są banalne do wykonania, a na pewno Wam zasmakują. U mnie znikają w mgnieniu oka zaraz po wyjęciu z piekarnika :)


Parówki z serem w cieście francuskim.

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ser żółty w plastrach (np gouda)
- parówki
- jajko
- zioła

Wykonanie:
Płat ciasta kroimy w cienkie plastry o szerokości mniej więcej 1,5 cm. Na ciasto kładziemy ser również skrojony w cienkie plasterki. Parówki kroimy na pół. Każdą kolejną połówkę owijamy ciastem. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę smarujemy rozbełtanym jajkiem, przyprawiamy ulubionymi ziołami. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy na zimno lub jeszcze gorące. Można zjadać z dowolnym sosem lub keczupem. Smacznego! :)


Read More




wtorek, 17 lipca 2012

Naleśniki pełnoziarniste - przepis podstawowy.

Uwielbiam naleśniki. Wręcz mogę uznać, że je ubóstwiam. Niestety tradycyjne naleśniki nie należą do dań zbyt lekkich i zdrowych. Dlatego też preferuję wersję nieco zdrowszą i mocno odchudzoną ;)


Naleśniki pełnoziarniste.

Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 małe jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- garść otrębów pszennych

Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki, dokładnie rozrabiamy ciasto aby nie pozostały grudki. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozgrzewamy patelnię teflonową. Na patelnię wylewamy porcje ciasta małą chochelką. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. 


Read More




piątek, 13 lipca 2012

Placki owsiane na słodko.

Alternatywą dla tradycyjnej owsianki mogą być placuszki owsiane. Można je robić na kilka sposobów, z różnymi dodatkami, na słodko i wytrawnie. Ja pokaże dzisiaj najłatwiejszy przepis na smaczne placki.


Placki owsiane na słodko.
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka musli
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 duże jajko (ewentualnie 2 malutkie)
- 1 łyżka rodzynek
- 1/2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. Zostawiamy w misce i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozgrzewamy patelnię teflonową, nakładamy na nią łyżką masę i formujemy placki. Pieczemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem np dżemu lub jogurtu. Smacznego :)


Read More




sobota, 7 lipca 2012

Lekkie śniadanie z zielonym akcentem.

Upały skutecznie zniechęcają mnie do codziennego owsiankowego rytuału ;) Jakoś nie mam ochoty na gorące śniadania, więc stawiam raczej na lekkie, zimne dania.

Ostatnio na śniadaniu zagościły u mnie wafle ryżowe z serkiem wiejskim, ogórkiem zielonym i przyprawami. Było pysznie :D Zwłaszcza, że ogórek przywędrował do mnie prosto z ogródka...



Read More




wtorek, 3 lipca 2012

Owsianka z brzoskwinią i serkiem wiejskim.

Od kilku lat moim ulubionym śniadaniem są płatki owsiane. Pod różnymi postaciami. Zarówno gotowane, jak i placuszki owsiane, muffinki owsiane czy też jogurt z płatkami. Zawierają moc błonnika i innych wartości. Ważne jednak jest żeby kupować płatki owsiane górskie, a nie te błyskawiczne. Błyskawiczne są już przetworzone i mają o wiele mniej wartości odżywczych.
Jak powszechnie wiadomo - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia, daje nam siłę i energię. Dobrze, żeby był sycący i pożywny. Dlatego też polecam owsiankę :D


Owsianka z brzoskwinią i serkiem wiejskim.

Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki musli (dobre jest np z Lidla czy z Biedronki)
- łyżeczka siemienia lnianego
- łyżeczka otrębów pszennych
- brzoskwinia świeża
- łyżka pestek z dyni
- 2 łyżki serka wiejskiego
- pół szklanki wody
- łyżeczka miodu / cukru trzcinowego

Wykonanie:
Płatki owsiane, musli, siemię lniane, otręby, cukier wsypujemy do rondelka. Zalewamy wszystko wodą, wstawiamy na ogień, gotujemy. Brzoskwinię obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu aż woda odparuje. Kiedy uzyskamy gęstą papkę wykładamy całość do miseczki. Na wierzch nakładamy serek wiejski, posypujemy pestkami dyni. Smacznego :)


Read More




Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML