Wyznaję zasadę, że od czasu do czasu trzeba zjeść coś "niezdrowego", kalorycznego, ale za to całkiem smacznego :) Tego typu potrawą są właśnie parówki w cieście francuskim. Są banalne do wykonania, a na pewno Wam zasmakują. U mnie znikają w mgnieniu oka zaraz po wyjęciu z piekarnika :)
Read More
Parówki z serem w cieście francuskim.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ser żółty w plastrach (np gouda)
- parówki
- jajko
- zioła
Wykonanie:
Płat ciasta kroimy w cienkie plastry o szerokości mniej więcej 1,5 cm. Na ciasto kładziemy ser również skrojony w cienkie plasterki. Parówki kroimy na pół. Każdą kolejną połówkę owijamy ciastem. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę smarujemy rozbełtanym jajkiem, przyprawiamy ulubionymi ziołami. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy na zimno lub jeszcze gorące. Można zjadać z dowolnym sosem lub keczupem. Smacznego! :)